HET EINDE VAN KPN #ISDN.

In het kader van alle ontvangen mails inzake de wijzigingen GDPR/AVG/WBP, heb ik ook nog wel een prachtige afkorting voor degene die het betreft. ISDN. We zouden het bijna vergeten dat het niet zo heel lang meer gaat duren voordat ook hier -extreme- wijzigingen plaatsvinden. De dienstverlening van het ISDN netwerk stopt met ingang van 1 september 2019.

VoIP is hét alternatief voor ISDN

Het is al een hele tijd bekend dat KPN definitief gaat stoppen met digitale telefonie via ISDN (Integrated Services Digital Network). ISDN is een verouderde technologie geworden, die qua schaalbaarheid en functionaliteit niet meer toekomstbestendig is. Bedrijven die via ISDN telefoneren zullen naar een andere technologie moet overstappen.

In 2019 trekt KPN de stekker eruit.

Voordelen van VoIP

VoIP-telefonie, ook wel bekend als IP-telefonie, heeft voordelen. De prijs is een essentieel voordeel bij het overstappen vanaf ISDN. Dit voordeel zit in het feit dat de (eenmalige) investeringen in VoIP technologie beduidend lager dan ‘ouderwetse’ oplossingen. En met deze investeringen krijg je te maken. ISDN stopt. Je moet iets anders.

Flexibiliteit is een must

Daarnaast is het werken met VoIP 100% flexibel en schaalbaar. Je bedrijf groeit, je telefonieomgeving groeit dan met je mee. Gaat het wat minder, dan is dat vervelend en wil je niet aan lange contracten gebonden zijn. Dan is het waardevol dat jouw telefoniepartners met je meedenken en de aantallen gebruikers naar beneden bijstellen. Zonder boetes of andere ongein.

Aandachtspunten bij overstappen

Wanneer je van ISDN overstapt naar VoIP dien je met een aantal belangrijke zaken rekening te houden. In veel gevallen is het behoud van de bestaande hardware en gebruikte telefoontoestellen niet mogelijk. Daar waar het wel kan is het de vraag of je dit wel moet doen. Kijk bijvoorbeeld of jouw telecompartner VoIP geschikte toestellen in licentie levert, bij de prijs in. Dan heb jij niet direct de investering van hardware voor je kiezen. En jouw telecompartner geen gedoe met die oude hardware.

Wat dacht je van een fax of alarmsysteem? Het is belangrijk om uit te zoeken of deze diensten via ISDN afgenomen worden en omgezet worden naar een verbinding via een ander protocol. Fax kun je heel gemakkelijk hergebruiken met een VoIP-converter of bijvoorbeeld een fax-to-email oplossing.

Wil je meer informatie of een objectief advies? Let me know. Ik help je graag verder. En zorg dat je niet te laat met overstappen begint.